334040876_116184971285400_1606734056080231085_n

KAKO RAZLIKOVATI BELI MERMER OD BELOG KVARCITA

Svet kamenih ploča može biti neverovatan i luksuzan poduhvat kada zaronite u različite vrste kamena, njihove boje, dizajn, snagu i istoriju. Međutim, sav taj glamur i blještavilo može sakriti obmanjujuću praksu koju kriju neke manje renomirane kompanije. Možda izgleda čudno, ali postoje neke kompanije koje će prodavati jedan kamen kao drugi, na primer, da vam prodaju beli mermer, dok je to zapravo beli kvarcit. Zbog toga ćemo vas naučiti kako da budete pametan kupac. Uočavanje razlike između belog mermera i kvarcita može biti veoma teško za nekoga ko nije iskusan. 

Za početak, pratite sledeće savete:

Kvarcit protiv mermera

Mermer je poznat po tome što ima mnogo pora i žlebova u svojoj ploči. Ove pore se mogu naći u skoro svakom prirodnom kamenu, ali to je očigledna slabost na koju vlasnici kuća moraju da obrate pažnju. Što više pora ima kamen, veće su šanse da se mrlje formiraju i potonu u kamen. Postoje metode za uklanjanje mrlja sa mermera, ali neke mrlje mogu izazvati potpunu zamenu radne površine. Kvarcit takođe ima pore, ali može bolje da podnese mrlje u poređenju sa mermerom. Kao što smo ranije pomenuli, kvarcit je kristalizovan, dajući mu glatkiju teksturu od drugog kamenja. Prolivanje se neće tako duboko zadržati u kvarcitu, već je potrebna samo meka krpa i blagi sapun za suđe da biste ih uklonili. 

Lomljenje

Kada su u pitanju kamene ploče, važno je imati površinu koja se neće slomiti ili popucati na prvi znak stresa. Iako se kamen razlikuje po izdržljivosti, postavljanje slabog kamena kao radne ploče može izazvati probleme u budućnosti. Mermerni kamen se smatra veoma mekim i delikatnim. Iako se možda neće lako slomiti, previše naprezanja ploče će dovesti do toga da se vremenom okrnji ili napukne. S druge strane, poznato je da je kvarcit prilično izdržljiv i da može izdržati veći stres i težinu u poređenju sa mermerom. Kuhinje će se grejati, pa je neophodno kupiti kamen koji može da izdrži toplotu. Mermer i kvarcit su kamenje koje je formirano korišćenjem magme u Zemljinoj kori. Kuhinje skoro nikada ne dostižu tu temperaturu, a biće potrebne te ekstremne temperature da počnu da se otapaju oba kamena. Glavni problem sa kamenim pločama i toplotom je toplotni šok (što je iznenadna i drastična promena temperature na strukturi). Na primer, stavljanje vruće metalne posude direktno na hladnu radnu ploču može da izazove termički šok, što dovodi do toga da kamen puca od pritiska. Običnom čoveku je gotovo nemoguće da napravi razliku između mermera i kvarcita. Beli kamen sa svetlim žilama je toliko moderan stil, da se prirodno oseća istorijskim i elegantnim da bi ga svako poželeo u svom domu. Ali ne brinite više jer evo nekoliko načina da utvrdite da li je kamen koji imate ili razmišljate o kupovini pravi beli mermer ili beli kvarcit.

Pre svega, kvarcit je tvrđi od mermera. U početku može izgledati čudno, ali test ogrebotina na kamenu će vam dati trenutni odgovor o tome koji kamen imate.     

Korak 1: Zatražite uzorak kamena. Uzorci su često besplatni tako da klijenti mogu da vide kako će kamen izgledati u njihovom domu.     

Korak 2: Izgrebite uzorak kamena komadom stakla ili nežno nožem. Preporučljivo je ciljati na ugaoni deo.     

Ishod 1: Ako uzorak ogrebe staklo ili nož, onda definitivno imate mekani kamen, što ukazuje na autentičnost mermera.     

Ishod 2: Ako uzorak nije izgreban od stakla ili noža, onda to pokazuje da je kamen tvrđi od materijala, što ukazuje da je najverovatnije kvarcit. Ovaj test možete sami da uradite kod kuće kada ispitujete svoj raspored sa kamenom, ili kao zaposleni u kompaniji za kamen ako mogu da urade ovaj test (pred vama!). To je vaš novac koji trošite, tako da je pošteno da dobijete ono što plaćate, a kompanija je odgovorna ako pokušava da vas prevari nečim drugim.

Ova metoda će meriti poroznost kamena koji kupujete. Kao što smo ranije objasnili, mermer će se lako prljati zbog brojnih pora, dok kvarcit neće. Korišćenjem kriške limuna ili malo sirćeta, on će erodirati kalcijum unutar metamorfne stene, uzrokujući nagrizanje ili zatamnjenje.

     Korak 1: Uzmite uzorak željenog kamena proizvoda.

     Korak 2: Uzmite krišku limuna ili malu šolju sirćeta, sa krpom.

     Korak 3: Utrljajte krišku limuna o kamen za uzorak ili sipajte malo sirćeta na krpu za pranje i utrljajte je u kamen.

     Korak 4: Sačekajte i vidite da li se kamen ugrize.

     Ishod 1: Ako se kamen ugrize, to znači da je kiseli sok od limuna uspešno ušao u pore i erodirao kalcijum prisutan u metamorfnim stenama, što znači da je mermer.

     Ishod 2: Ako se kamen ne ugrize, to znači da kiseli materijal ne prodire brzo u kamen, što znači da ima manje pora i ukazuje na tvrđi kamen. Dakle, najverovatnije se radi o kvarcitu. Dok su gore navedene metode najjasnija opcija za razlikovanje belog mermera i belog kvarcita, uvek je dobro pitati proizvođača kamena neke činjenice o kamenu. Pitajte da li mogu da izvrše test ogrebotine ili nagrizanja na komadu uzorka kako bi utvrdili njegovu autentičnost. Budite prisutni kada to rade kako biste bili sigurni da nećete biti prevareni sa drugim uzorkom.   

Sve u svemu, mermer i kvarcit su odlično kamenje koje može napraviti prelep materijal za radnu površinu. Mermer ima neke slabosti sa svojim mekšim strukturnim integritetom i porama, ali istorija mermera je često ono za šta plaćate, a ne samo kamen. Budite pažljivi kupac i uverite se da je mermerni kamen koji kupujete ono što zapravo dobijate.   Razumevanje razlika između mermera i kvarcita na osnovnom nivou će vam pružiti više jasnoće o tome kako se kamen razlikuje.