ideal-stone-750x450

Prirodno vraćanje sjaja granitnim pločama

Da bi se očuvao sjajan izgled granitnih radnih površina koristi se zaptivač kako bi granit izgledao kao nov. Zaptivač čini da granitne radne površine budu otporne na mrlje i ogrebotine. Granit je raznovrstan prirodni kamen koji se može koristiti za granitne kuhinjske ploče, radne površine za kupatila i još mnogo toga.

Ako želite da svojim granitnim pločama date novi sjaj, evo naših predloga za vas!

Proizvodi koji će vam trebati:

  • Flašica sa rasprskivačem
  • Topla voda
  • Mekana krpa ili papirni ubrus
  • Deterdžent za sudove
  • Esencijalno ulje (opciono)
  • Trljanje alkohola

Postoji mnogo različitih rešenja za čišćenje granita, ali nema ispravnog ili pogrešnog načina sve dok koristite prave proizvode.

Mi vam preporučujemo upotrebu deterdženta za sudove i vode za čišćenje radne površine. Ako želite da koristite jače rešenje za čišćenje, možete koristiti alkohol koji se nalazi u lokalnoj apoteci. Da vam se dom ne bi osećao na alkohol, možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja u vašem omiljenom mirisu za ugodan miris.

Kako pravilno očistiti granitne radne površine:

Granit je jedna od najhigijenskijih površina jer je otporan na bakterije. Vlasnicima kuća je važno da redovno čiste granitne površine, posebno u prometnim oblastima kuće, kao što su kuhinja i kupatilo. Redovnim čišćenjem radnih ploča održavate domaćinstvo srećnim i zdravim.

Postoje dva preporučena načina čišćenja i dezinfekcije radnih ploča od granita, od kojih oba koriste sredstva koja najverovatnije već imate u svom domu. Prva metoda koju toplo preporučujemo je antibakterijski sapun i voda. Druga metoda je mešavina izopropil alkohola i vode. Izopropil alkohol, poznat kao alkohol za trljanje pomešan sa vodom, efikasno je rešenje za dezinfekciju granita.

Postoje i posebna sredstva za čišćenje „napravljena za granit“, pa ako želite da proces čišćenja učinite brzim i što lakšim, možete kupiti granitni čistač za svoj dom. Bez obzira koju metodu odabrali održavanjem pravilne nege granitnih površina, izgledat će kao novi.

Kako da moj granit ostane sjajan?

Ukoliko vašem granitu ne možete da vratite sjaj, možete ga jednostavno ponovo zapečatiti! Uobičajena zabluda vlasnika granitnih ploča je da im je potrebna profesionalna usluga da bi ponovo zapečatili svoje radne površine. Vlasnici kuća mogu da kupe zaptivku za prirodni kamen i da je sami primene kako bi zadržali prirodni sjaj granita i zaštitili ga od oštećenja.

Predmeti koji pomažu u očuvanju površina granitnih ploča:

Iako su granitne radne površine izuzetno izdržljive, otporne su na toplotu, ogrebotine i mrlje, uvek vam treba mera predostrožnosti kako biste obezbedili da lepota vašeg granita ostane netaknuta.

Daska za sečenje: Korišćenje daske za sečenje se preporučuje na granitnim površinama. Ovo će sprečiti bilo kakva oštećenja na samoj površini. Pošto su granitne radne površine toliko izdržljive, imaju otupljujuće efekte na oštro kuhinjsko posuđe.

Podmetači za čaše: Upotreba podmetača za čaše u vašem domu može sprečiti mesta na kojima pića ostaju na površinama radne površine.

Šta NE koristiti prilikom dezinfekcije granita:

Na granitu se ne smeju koristiti kisela, alkalna ili oštra sredstva za čišćenje. Pazite se uobičajenih proizvoda za domaćinstvo, poput skidača lakova za nokte, sredstava za čišćenje stakla i belila na granitnim površinama, jer će ove supstance oslabiti zaptivač na vašem granitu.

Kakve mrlje može imati granit?

Granit je materijal za radne površine koji se lako održava. Granit je vrlo izdržljiv kamen otporan na grebanje, pucanje i usitnjavanje. Nažalost, ni ove radne ploče nisu 100% otporne na mrlje.

Postoje dve vrste mrlja koje se javljaju na površini granita a to su organske mrlje i mrlje na bazi ulja. Organske mrlje nastaju prosipanjem kafe, čaja, vina, voćnog soka ili hrane koja može prouzrokovati braonkastu mrlju. Mrlje na bazi ulja uzrokuju lak za nokte, kozmetika ili ulje za jelo mogu kamen učiniti tamnijim. Srećom ove mrlje neće pokvariti granitne radne površine i lako se uklanjaju.

Kako ukloniti mrlju sa granita?

Kao i prilikom čišćenja granita, kod kuće postoji lek za uklanjanje mrlja sa granita koji ne zahteva kupovinu dodatnog proizvoda. Pomoću sode bikarbone i vode napravite pastu. Koristite pastu za ribanje površine granita pomoću četke, sunđera ili krpe. Za upornije mrlje ovaj postupak treba ponoviti nekoliko puta.

Ako nemate vremena da detaljno očistite mrlje, možete ostaviti pastu na mrlji dok se ne osuši. Kada se osuši, isperite toplom vodom i ponavljajte dok mrlja ne bude uklonjena.