Snapinsta.app_video_EA464772EA01A9360F0116DF2ADAC8A0_video_dashinit.00_00_07_04.Still001

KAKO PRIPREMITI ORMARE ZA GRANITNE PLOČE

Došao je dan za postavljanje vaših novih granitnih ploča. Uradili ste sve što je bilo do Vas izdvojili ste odgovarajući budžet, tačno znate koju vrstu kamena dobijate i dimenzije za njega.

Pre nego što Vam stignu radnici sa novom granitnom pločom treba da znate šta bi trebalo da uradite i da ih sačekate spremni da ne bi imali bespotrebnu štetu.

Priprema ormara za ugradnju granitne ploče je više od toga da se pobrinete da ostanu zatvoreni. Postoji nekoliko ključnih stvari koje treba da uradite da biste maksimalno olakšali proces instalacije. Pre nego što granit stigne, obavezno izvršite ove korake kako biste bili sigurni da su vaši ormari sigurni.

Priprema ormara za granitne ploče

Očistite ormare

Proces instalacije može biti prilično neuredan. Granit može biti veoma težak, a pogrešan pokret može da napravi veliku štetu. Pre nego što granit stigne, izvadite sve iz svojih ormarića i premestite na sigurno. Predmeti poput posuđa, šoljica, lonaca, tiganja, tegli mogu se slučajno oštetiti u procesu instalacije.

Hemikalije kao što su zaptivači i sredstva za poliranje nanose se na granitnu ploču nakon završetka instalacije. Ove hemikalije su nezdrave za gutanje kada su mokre, ali kada se osuši i ostavi da legne na granitne ploče, postaje bezbedno. Uklanjanje svih sudova iz okoline smanjuje rizik da zalutali sprej dospe na nešto što biste progutali.

Uklonite stare pultove

Logično je da bi postavili novu ploču morate da sklonite staru to je najbolje da urade stručnjaci pošto su sve ploče prilično teške.

Vredi napomenuti da svaka kompanija ima različite naknade za uklanjanje starih ploča. Neke kompanije će vam naplatiti određeni iznos za kvadratni metar koji se uklanja, druge mogu naplatiti naknadu za uslugu po težini, a druge mogu to uključiti u naknadu za instalaciju gde vas to neće koštati ništa.

Za one koji su zainteresovani da ga sami uklone, onda to mora da se uradi veoma pažljivo kako bi se sprečile povrede. U zavisnosti od toga kako su postavljene vaše radne ploče, trebalo bi da bude moguće koristiti nož ili oštar predmet da biste odvojili radnu ploču od zida. Neke radne ploče mogu imati zavrtnje koji ih vezuju na mestu u tom slučaju će vam trebati odvijač da biste ih uklonili.

Poravnajte ormare

Kada se stare ploče izvuku, veoma je važno da se uverite da su ormarići ravni. Ravna površina obezbeđuje stabilnost za novu radnu ploču, dajući joj dodatnu snagu za potrebe vašeg doma.

Ukoliko su ormari samo nestabilni, to je najmanji problem koji se vrlo lako niveliše korišćenjem podmetača.

Ali može biti i većih problema ukoliko su ormari pohabani, oštećeni od drugih radnih ploča ili čak oštećeni prilikom uklanjanja starih ploča u tom slučaju morate biti spremni za dodatne troškove i obnovu ormara.

Prateći materijal

Granit je veoma težak i bez odgovarajuće potpore može oštetiti ili razbiti ormare na koje je instaliran. Provera da li ormarići imaju odgovarajuće potporne podupirače i ravne slojeve za ublažavanje kamena tako da je težina ravnomerno raspoređena, zaštitiće vaše ormare od oštećenja dok ojačava granitnu ploču.

Isključite vodovod i uređaje

Prilikom postavljanja granitnih ploča, vodovodne sisteme treba isključiti. Instaliranje radne ploče sa još uvek uključenim vodovodom može izazvati mnogo problema gde se sudopera može oštetiti, uzrokujući da voda prska svuda i oslabi ormare. Voda na podu je veoma opasna pri pomeranju teškog kamena, što može dovesti do toga da neko padne i bude povređen od granita ili da pod napukne, ili da se granit okrnji.

Ako prvi put postavljate granitnu ploču, najbolja varijanta je da vodovod još nije postavljen, onda će radnici na miru uraditi svoj posao, a izvođač radova će kasnije da uradi vodovod.

Osigurajte vrata i fioke ormarića

U zavisnosti od vrste ormara koje imate i koliko će granit biti težak, bilo bi mudro osigurati vrata ili fioke svih labavih ormara.

Pomeranje granita sa labavim vratima ili fiokom može lako dovesti do nesreće u kojoj granit udari u orman i napukne ga.

Osigurajte vrata ormarića tako što ćete ih čvrsto zategnuti kanapom da se slučajno ne bi otvorila prilikom instalacije. Uverite se da su sve fioke na mestu i da se neće slučajno otvoriti.

Uklanjanje vrata i fioka potpuno eliminiše šanse za oštećenje.

Budite prisutni prilikom instalacije

Uvek treba da budete prisutni kada je u toku renoviranje kuće. Izvođači radova i radnici mogu imati pitanja na koje samo vi možete da odgovorite. Prisustvo tokom celog procesa instalacije omogućava vam da brzo intervenišete u slučaju da nešto krene naopako, ili nešto treba da se promeni.

Briga o granitnim pločama

Verovatno je jedan od glavnih razloga zašto ste se odlučili baš za granitne ploče pored njegove lepote i to što je vrlo lak za održavanje. Zbog svog snažnog sastava i izdržljivog okvira, granitu nisu potrebne nikakve teške hemikalije ili teško ribanje da bi održao zdrav sjaj.

Redovno čistite granitne ploče toplom vodom, blagim sapunom za suđe i krpom od mikrovlakana.

Ukoliko budete pratili ove savete koje smo Vam dali vaši ormarići će za kratko vreme biti spremni za vaše nove granitne ploče.