modern_white_kitchen-2-750x450

Kako odabrati boju radne ploče?

Prirodni kamen je poznat po raznolikosti boja ali kako odabrati boju radne ploče?

Prirodni kamen dolazi u beskrajnoj raznolikosti boja, a odabrati boju radne ploče može biti zastrašujući zadatak. Vlasnici kuća često žele da svoje nove podne obloge i radne površine usklade sa stvarima koje već poseduju ili sa postojećom šemom boja. Iako ovo možda zvuči kao logičan pristup, najbolje je imati na umu da se predmeti uvek mogu premeštati, a boja je najbrži i najskuplji način da se potpuno promeni izgled sobe.

Najbolje je da, kada odaberete nešto tako značajno kao pod ili radne površine, preispitate čitav prostor. Ne razmišljajte o tome šta je trenutno i kako u njega možete uklopiti nove boje, već o tome kakav prostor može biti. Nakon što uložite mnogo novca u radne ploče od prirodnog kamena, mala je stvar prefarbati zidove, promeniti ručke na vratima ormana ili zameniti belu mikrotalasnu jednom od nerđajućeg čelika. Izmišljanje vašeg prostora, umesto da ga naknadno opremite, u početku može biti zastrašujuće, ali kada pristupite ovom pristupu, na kraju ćete dobiti mnogo kohezivniji i profesionalniji izgled.

Boje igraju dramatičnu ulogu u podešavanju raspoloženja sobe. Opšte pravilo je da hladne boje (plave i zelene) čine da se prostorija oseća prostranije i formalnije, dok tople boje (crvene, žute i smeđe) daju ugodan osećaj.

Uzmite u obzir ne samo boju farbe i kamena, već i svetlost koja ulazi u prostoriju. Ako je to soba okrenuta prema severu, imaće tendenciju da se oseća „hladnije“ jednostavno zbog prirodnog svetla, kao i sobe okrenute ka istoku. Sobe okrenute ka jugu i zapadu osećaće se toplije. Ovo svetlo se može uravnotežiti izborom boja na suprotnoj strani spektra. Ako je vaš dnevni deo okrenut ka zapadu i prima žuto i crveno svetlo poslednje polovine dana, ali želite sofisticiraniji izgled, odabir boje i kamena sa zelenim ili plavim nijansama pomoći će mu da ga uravnotežite.

Za većinu soba počnite odabirom boje kamena koju volite. Ne brinite kako će se uklopiti u sobu. Brinućete se da li ćete kasnije namestiti sobu na kamen. Izaberite kamen za koji mislite da je lep, bez obzira na to da li odgovara boji vaših ormara ili zidova. Na kraju ćete biti daleko zadovoljniji odabirom kamena koji jednostavno obožavate, umesto da odaberete boju ili stil jer mislite da će se podudarati.


Nakon što odaberete svoj kamen, zamislite koje boje će najbolje izgledati na zidovima. Odabir boje unutar iste porodice boja pomoći će sobi da se stopi sama sa sobom, a rezultujuća ujednačenost će joj pružiti ugodan osećaj. Ovo se naziva monohromatska teorija boja i teži da stvori atmosferu udobnosti i tihe elegancije.

Odabir boja susednih boja kamena na točku boja naziva se analogna teorija boja i slična je monohromatskoj teoriji. Proizvodi suptilan osećaj, sve dok je jedna boja (zidovi, na primer) izabrana kao dominantna boja, a ostatak prostorije (kamen, pod i naglašeni delovi) sme da obogati dominantnu boju.

Izborom komplementarne šeme boja (boje koje se na točku boja nalaze jedna nasuprot druge) sobi će se pružiti osećaj pokreta i kontrasta. Najbolje izgleda kada je dominantna boja (zidovi i pod) hladna, a akcenti su topli. Hladni naglasci u toploj sobi izgledaju neugodno. Zbog jakog kontrasta proizvedenog komplementarnim izborom boja, mnogi dizajneri odlučuju da koriste boje koje su u neposrednoj blizini komplementarne boje, a ne samo komplementarne. Ovo može da ublaži efekat.

Trijadična šema boja koristi tri boje ravnomerno raspoređene na točkiću boja. Ova šema teži da soba izgleda skladno, logično i uravnoteženo.

Budući da je kamen prirodni proizvod, verovatno će u sebi sadržavati mnogo boja. Ovo se posebno odnosi na škriljevce i neke granite. U ovim slučajevima je sasvim dozvoljeno crtati boje za sobu iz palete boja predstavljenih u kamenu. Tada je kamen taj koji služi kao faktor za harmonizaciju u sobi i tako postaje žarišna tačka.

Neka opšta pravila odabira nijansi boja (svetlost ili tamnost određene boje) glase da tamnije nijanse čine da se soba oseća manjom, a svetlije nijansom da se oseća većom. Dramatične promene vrednosti boje u različitim delovima sobe mogu učiniti da se njen oblik oseća drugačije. Kuhinja sa tamnim mermerom na podu, ali svetlijim zidovima i belim plafonom učiniće da se plafon oseća više nego što jeste. Suprotno tome, zidovi tamne boje sa svetlim sedrom na podu srušiće opaženu visinu plafona, čineći da se soba oseća kraćom i manjom.

Imajte na umu da, čak i najmanji uzorak prirodnog kamena, kada pokušavate da odaberete nijansu boje koja odgovara vašem kamenu, sadrži širok spektar boja. Isto tako, odnošenje uzorka komada kamena u prodavnicu boja nije uvek najbolja ideja. Mermerna pločica koju držite može imati mnogo veću koncentraciju tamno smeđe boje, dok je pločica u kutiji ispod nje gotovo u potpunosti svetla.

Teorija boja može zastrašivati mnoge ljude. Srećom, na raspolaganju su desetine knjiga koje vas mogu voditi kroz proces. Ako sumnjate, obratite se dekoru enterijera. Ali budite mirni… najdramatičnije što možete učiniti u sobi je promena boje na zidovima, a ako mrzite svoj prvi izbor, uvek možete prekrečiti. To neće koštati mnogo više od vašeg ulaganja vremena.