granit_kupatilo1-750x450

Kako očistiti granitne radne površine u kupatilu?

Kad čujete granit, verovatno odmah pomislite na sjajne radne površine ili elegantnu pozadinu u potpuno novoj, modernoj kuhinji. Većina vodiča za čišćenje granita zapravo pretpostavlja da čitalac želi da očisti svoje kuhinjske radne površine, ali ne i ovaj!

Granit se zapravo može koristiti na više mesta, ne samo u kuhinji. Jedna od popularnijih upotreba granita pored kuhinje je radna površina za kupatilo. Iako su mnoga uputstva za čišćenje radne površine u kupatilu slična uputstvima za druge kamene elemente, ima nekoliko saveta i trikova koje treba napomenuti.

Šta je granit i čišćenje radne površine u kupatilu?

Granit je fantastičan, izuzetno izdržljiv materijal koji ne zahteva puno u pogledu nege.

Preporučujemo svakodnevno brisanje granita tečnim sredstvom za čišćenje koje je kombinacija sapuna i vode. Da bismo održali otpornost na mrlje, preporučujemo i povremeno nanošenje zaptivača.

Takođe je važno napomenuti da biste održali izgled vašeg granita, ne preporučujemo postavljanje vrućih predmeta direktno na radnu površinu. Iako ovo možda ne izgleda kao problem u kupatilu, ako u svom domu imate pojedinca koji koristi alate za kosu, oni bi ga trebali postaviti na neku podlogu, slično kao što biste to činili sa vrućim loncima i šerpama u kuhinji.

Korišćenje dnevnog čistača

Kao što smo rekli, preporučujemo vam svakodnevno osnovno sredstvo za čišćenje na svojoj radnoj površini. Svakodnevna sredstva za čišćenje granita su dostupna za kupovinu.

Takođe možete sami napraviti sredstvo za čišćenje sa proizvodima koji se nalaze kod kuće. Samo koristite sapun i toplu vodu i imaćete savršeno rešenje za čišćenje granita. Sve što treba da uradite je da nanesete tečnost na pult, a zatim površinu obrišete mekom, čistom krpom. Ne preporučujemo upotrebu grubijih materijala za brisanje površine. Na primer, nemojte koristiti grubi sunđer.

Obavezno koristite sapun koji je pH neutralan. Ne koristite kiselija sredstva za čišćenje, kao što su sredstva za čišćenje koja sadrže sirće, amonijak ili izbeljivače. Jaka kiselina može ukloniti zaptivač sa radne površine i učiniti kamen ranjivim na oštećenja. Takođe, izbegavajte sredstva za čišćenje koja imaju miris limuna ili narandže, jer mogu sadržati limunsku kiselinu koja može oštetiti radnu površinu.

Ovo sredstvo za čišćenje moglo bi se nanositi svakodnevno ili u najmanju ruku redovno.

Da biste održali lepotu svoje potpuno nove radne površine, trebalo bi da očistite svako izlivanje koje se dogodi što pre. Čak i sa zaptivačem, prosuta tečnost koja stoji može da ostavi trag na vašem granitu. Takođe preporučujemo upotrebu podmetača.

U kupatilu pasta za zube može biti zabrinjavajuća. Brisanje ostataka paste za zube čim se nađe na površini sprečiće značajnu štetu.

Zaptivanje vaše radne površine

Kao i u kuhinji, i vašoj granitnoj ploči u kupatilu takođe treba zaptivač. Zaptivač će zaštititi od mrlja. Iako nanošenje zaptivača može zvučati kao gnjavaža, to je uglavnom bezbolan proces. Zaptivač treba nanositi periodično, obično samo jednom godišnje, međutim, to u velikoj meri zavisi od vrste granita koji ste izabrali. Granit svetlije boje će možda trebati ponovo zaptivati češće od tamnije nijanse.

 

Da biste zapečatili granitnu ploču, sledite uputstva. Koraci su obično sledeći:

  • Očistite radnu površinu
  • Nanesite zaptivač četkom, ili ako dolazi u spreju, jednostavno ga poprskajte po površini.
  • Sačekajte da upije. Tačan vremenski okvir variraće u zavisnosti od marke zaptivača, međutim, obično je to oko 15 do 20 minuta.
  • Obrišite višak zaptivača koji ostane na površini.

 

Kada je vreme da ponovo zatvorite granitnu ploču?

Da biste znali da li je vreme za ponovno zatvaranje granitnih ploča, trebalo bi da obavite jednostavan test vode.

Kako očistiti granitne radne površine u kupatilu?

Prvo sipajte nekoliko kapi vode na malu površinu radne površine. Zatim sačekajte 15 do 20 minuta da biste videli da li upija vodu ili se kapi pojavljuju na površini. Ako upije, radnu površinu treba ponovo zaptivati. Ako su kapi vode i dalje tu, trenutni pečat je i dalje na snazi.

Kako ukloniti mrlje sa granita?

Granitne ploče za kupatilo dolaze sa svojim jedinstvenim izazovima. Mnogi toaletni proizvodi i sredstva za čišćenje u vašem kupatilu mogu dovesti do mrlja. Evo kako ukloniti dve različite vrste mrlja: mrlje na bazi ulja ili mrlje na vodenoj bazi.

Ako vam je sredstvo za čišćenje potrebno brzo, postoji način da napravite domaći od proizvoda koje imate kod kuće. Potrebno je samo napraviti pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite ovu pastu na mrlju, pokrijte je plastičnom folijom, a zatim je pustite da odstoji. Obavezno probodite male rupe u plastičnoj foliji. Nakon što ga pustite da odstoji, uklonite plastičnu foliju i zalepite, a mrlja treba da se smanji.

Mrlje na bazi vode mogu se ukloniti soda bikarbonom i vodonik-peroksidom.

Kupatilske granitne radne površine zahtevaju sličnu negu kao i kuhinjske granitne radne površine. Iako je malo verovatno da će granitne radne površine imati mrlje, u retkim slučajevima kada se mrlja ipak dogodi, obe vrste radnih ploča koriste iste metode čišćenja. Koristite svakodnevno sredstvo za čišćenje, kao i povremeno nanosite zaptivač. Očistite izlive čim se pojave. Uz malo nege, vaš granitni kamen će trajati ceo život, bez obzira gde se nalazi u vašem domu.