viber_image_2022-05-25_14-52-35-802-750x450

Kako možete ukloniti mrlje od vode sa granita?

Iako je granit najmanje zahtevan što se tiče održavanja, postoji retka šansa da se pojave neke mrlje. Jedna od ovih vrsta mrlja su mrlje od vode. Srećom, ako vaše granitne ploče imaju mrlje od vode, one se mogu relativno lako ukloniti.

Koje vrste mrlja od vode postoje?

Postoje dve osnovne vrste mrlja od vode: jednostavne mrlje od vode i mrlje od tvrde vode. Jednostavne mrlje od vode često su rezultat kondenzacije iz čaše za piće koja je predugo ležala na radnoj površini. S druge strane, mrlje od tvrde vode su rezultat ulaska tvrde vode u pore kamena. Tvrda voda je voda koja ima posebno visok sadržaj minerala. Ove mrlje će ostaviti za sobom mineralne naslage. Ako imate laganu mrlju od vode koja je uzrokovana kondenzacijom, često je možete ukloniti mešavinom blagog sapuna za suđe i tople vode.

Šta bi trebalo da izbegavate da koristite?

Kada uklanjate mrlje od vode sa vaše granitne radne površine, postoje neka rešenja i alati kojih se treba kloniti zbog oštećenja koje će izazvati. Iako se mogu koristiti u malim količinama za uklanjanje mrlja, ne bi trebalo da nanosite samo alkohol ili vodonik peroksid na radnu površinu u pokušaju da uklonite mrlje. Ako to uradite, to može dovesti do veće štete na vašoj granitnoj radnoj površini. Proizvodi koje takođe nikada ne bi trebalo da koristite su limunov sok, sirće, amonijak i izbeljivač. Što se tiče alata koje ne bi trebalo da koristite, držite se dalje od bilo čega što je abrazivno.

Kako možete zaštititi svoj granit od mrlja od vode?

Najefikasniji način da zaštitite svoje granitne ploče od mrlja od vode je zaptivanje površine. Zaptivanje je proces nanošenja zaptivača, koji će ući u površinu i ispuniti pore. Ispunjavanjem pora vašeg granita, nikakva tečnost ili mrlje neće moći da prođu u kamen. Dok određene vrste granita mogu imati različite vremenske okvire za ponovno zaptivanje, granitne ploče obično se moraju ponovo zapečatiti otprilike jednom godišnje. Zaptivanje je veoma lako, jer će vam trebati samo nekoliko minuta.

Iako mrlje od vode nisu naročito česte kod granitnih ploča, ako ih i napravite, mogu se lako ukloniti. Kroz jednostavno domaće rešenje, vaša radna ploča može ponovo da izgleda kao nova. Da biste zaštitili površinu od budućih mrlja od vode ili drugih mrlja, obavezno zapečatite radnu ploču. Ukoliko se pridržavate saveta vaša granitna ploča će ostati u odličnoj formi.