Ideal-granit-750x450

Kako depilirati granit: koraci i korisne informacije

Granitne ploče su veoma cenjene zbog svoje lepote. Jedan od načina na koji možete zadržati prelep izgled površina od prirodnog kamena je povremeno depiliranje voskom. Ovaj vodič će vam pružiti sve što treba da znate o depilaciji granitnih ploča, od toga koju vrstu voska da koristite do uklanjanja voska kada završite.

Kako znate da je vreme za depilaciju?

Generalno, vaša granitna ploča će vas obavestiti kada je vreme za depilaciju. Ako površina izgleda bez sjaja, idealno je vreme za depilaciju voskom. Za precizniji vremenski okvir, verovatno bi trebalo da depilirate površinu voskom svakih 6 meseci.

Koju vrstu voska koristite na granitu?

Za granitne ploče koristite samo proizvode za depilaciju koji su posebno dizajnirani za granit. Ne pokušavajte da koristite vosak za automobile, jer neće pravilno završiti posao. Za svetlije granitne ploče, koristite proizvod od prozirnog voska. Za tamnije granitne ploče možete koristiti crni vosak. Samo nikada nemojte koristiti crni vosak na granitnoj radnoj površini svetle boje, jer to može dovesti do potamnjenja kamena. Budite pažljivi kada nanosite, jer crni vosak takođe može zaprljati vašu odeću. Ako je vaša radna ploča negde između svetle i tamne, trebalo bi da igrate na sigurno korišćenjem prozirnog voska. Imajte na umu da se prozirni vosak može koristiti na granitu bilo koje boje, čak i na tamnom.

Možete li sami depilirati granitnu radnu ploču?

Da, možete depilirati sopstvenu granitnu ploču. Takođe možete pozvati profesionalca da uradi posao, ali ovo je proces koji je prilagođen „uradi sam“.

Kako depilirate granitnu radnu ploču?

Idemo korak po korak:

Korak 1: Očistite površinu

Pre nego što depilirate radnu ploču, moraćete da sve očistite sa površine i očistite radnu ploču. Možete očistiti površinu pomoću sredstva za čišćenje granita.

Korak 2: Nanesite vosak

Nanesite malu količinu voska na meku krpu. Krpa od mikrovlakana biće idealna za ovaj korak. Nakon što nanesete vosak na meku krpu, kružnim pokretima utrljajte ga u radnu površinu. Obavezno depilirajte celu površinu voskom.

Korak 3: Pustite da odstoji

Pustite da vosak prosto uđe u vašu radnu površinu. Obično će mu trebati svega nekoliko minuta, ali  vi sačekajte najmanje 10 minuta da ploča upije vosak.

Korak 4: Uklonite vosak

Na kraju, uklonite vosak sa radne površine. Da biste to uradili, koristite čeličnu vunu razreda 0000. Dok pažljivo uklanjate vosak, moraćete da se uverite da se vosak ne vrati na radnu površinu. Kada dovršite ovaj proces, obavezno sledite posebna uputstva koja dolaze sa voskom koji koristite. Različiti proizvodi mogu imati različita uputstva.

Osim depilacije voskom, postoje različiti koraci koje možete preduzeti da biste održavali svoje granitne ploče u odličnom stanju. Dva osnovna načina na koje možete da održite radnu ploču u dobrom stanju su čišćenje i zaptivanje.

Za čišćenje radne površine postoje sredstva za čišćenje granita koja možete koristiti. Iako možete da obrišete prosipanje papirnim ubrusom, toplom vodom i sapunom, sredstva za čišćenje granita će vam pomoći da postignete mnogo dublje i efikasnije čišćenje.

Zaptivanje je još jedan ključni faktor da vaš granit izgleda kao nov. Granit, kao i većina prirodnog kamena, je porozan. To znači da tečnosti i mrlje mogu da prođu dole u ​​pore kamena, što potencijalno može izazvati oštećenja. Da biste to izbegli, morate zapečatiti radnu ploču.

Iako može zvučati komplikovano, zaptivanje granitne ploče uopšte nije teško. Da biste dovršili proces, kupite granitni zaptivač. Mnogi proizvodi za zaptivanje rade na različitim vrstama prirodnog kamena. Kada kupite željeni proizvod, očistite radnu površinu kao što biste to uradili pre depilacije voskom. Nakon toga, nanesite zaptivač pomoću četke ili ga poprskajte ako dolazi u bočici. Zatim ostavite da se slegne. Nakon 15 minuta, obrišite višak zaptivača. Ako sav zaptivač upije pre 15 minuta, ponovo nanesite drugi sloj. Na kraju, ostavite radnu ploču najmanje 24 sata van upotrebe.

 Koliko često treba da čistite i ponovo zapečatite svoju granitnu ploču?

Dobra je navika da svaki dan čistite granitne ploče. U najmanju ruku, trebalo bi da očistite površinu najmanje jednom nedeljno. Što se tiče zaptivanja, pečat koji primenite neće trajati večno. Povremeno ćete morati ponovo da zapečatite radnu ploču. Kod granita obično morate ponovo da zapečatite jednom godišnje. Međutim, ovo može zavisiti od vaše specifične vrste granita.

Čega treba da se klonite prilikom čišćenja

Kada čistite svoju granitnu ploču, trebalo bi da se klonite upotrebe bilo kakvih domaćih recepata za čišćenje koje pronađete na mreži. Na primer, nikada ne koristite proizvod kao što je izbeljivač za čišćenje granitnih ploča. Izbeljivač je veoma oštar i može oštetiti prirodni kamen. Postavljanje novih granitnih ploča je veliki korak u svakom projektu poboljšanja doma. Granitne ploče su neke od najpoželjnijih kućnih površina koje ćete naći. Prirodni kamen je lep, izdržljiv i dostupan je u širokom spektru boja i stilova. Granitne ploče mogu zaista transformisati svaki dom na bolje. Zbog toga ćete želeti da budete sigurni da održavate površine u odličnom stanju. Uz odgovarajuću negu, vaše granitne ploče će izgledati neverovatno dugi niz godina.