Kakav-je-to-vrhunski-granit-750x450

Kakav je to vrhunski granit?

Svi smo do sada čuli za granit a njegov kvalitet i lepota nam je jako dobro poznata, međutim kakav je to vrhunski granit?

Granit je najpopularniji izbor za vlasnike kuća kada su u pitanju radne ploče što ga čini veoma traženim i luksuznim predmetom u svakom domu. Postoji toliko mnogo mogućnosti kada je u pitanju izbor prave radne površine za vaš dom. Nije važna samo vizuelna lepota granita već i kvalitet. Cena komada granita ne znači uvek da je vrhunski granit. Retkost u boji i uzorku, kao i zemlja porekla, igra veliku ulogu u kvalitetu i ceni granita. Debljina ploče je takođe veoma važna kada je u pitanju vrhunski granit.

Četiri su glavna faktora zbog kojih se granit smatra pločom visoke klase, retkim uzorcima, živim bojama i poreklom kamena. Jedna od najređih vrsta granita na svetu je Van Gogh Granit poznat po vodenoplavoj i menta zelenoj boji sa izgorelim narandžastim žilicama. S obzirom da je kombinacija plavog i crvenog granita tako retka u prirodi, najskuplja je.

Šta je granitovano?

Za razliku od ostalih industrija, granit nema standard za sistem ocenjivanja kvaliteta. Granit dobija „ocenu“ na osnovu maloprodajnih standarda. Generalno postoje tri nivoa granita koji uključuju komercijalni / građevinski granit, granit srednje klase i granit visokog kvaliteta.

Granit komercijalne klase je mekši u mineralima i ima manje boja u odnosu na granit srednjeg ili visokog kvaliteta. Granit komercijalne klase sastoji se od najčešćih i najpristupačnijih granita.

Razlike između različitih vrsta granita su po fizičkom kvalitetu prilično slične. Kvalitetni granit je označen kao takav zbog retkosti. Kvalitetni granit obično ima retke uzorke i najživlje boje. S obzirom da je granit prirodni kamen, svaki komad je jedinstven. U nekim slučajevima vrhunski granit je jedini takve vrste. Najjedinstveniji graniti su Blue Pearl GT, Lava Jevel, Blue Bahia i Van Gogh granit.

Odakle dolazi vrhunski granit?

Granit je prirodna magmatska stena. Potrebno je stotine i hiljade godina da se granit stvori u podzemnim vulkanskim komorama. Polako se formira tokom procesa kristalizacije magme.

Granit se vadi iz zemlje jer je magmatska stena. Mesto kopanja granita naziva se kamenolomima. Granit se vadi iz kamenoloma, a zatim prevozi do objekata gde se iseče na ploče. Te ploče se zatim šalju po celom svetu različitim proizvođačima. Dalje, ploče se presecaju na kućne površine i postavljaju, stvarajući tako dizajn kuće koji oduzima dah. Granit se vadi na mnogo različitih mesta širom sveta.

Cena granita?

Cena granita se određuje prema debljini, izgledu, poroznosti i zemlji porekla.

Ako tražite najjeftiniju moguću opciju, to bi bila građevinska / komercijalna ploča. Vrhunski granit će uvek biti na višem kraju spektra cena, ali će biti bolji i po kvalitetu i po privlačnosti za oči.

Kako da ugradim granit?

Za ugradnju će vam trebati profesionalac da postavi granitnu radnu površinu. Ne biste trebali sami pokušavati da preuzmete posao. Ako stručnjak obavlja posao, možete sprečiti bilo kakvo usitnjavanje ili manje štete koje se dešavaju prilikom postavljanja radne površine.

Koji je najskuplji granit?

Sve u svemu, otkrićete da su najskuplje vrste kamena crveni, ljubičasti i plavi granit. To je zato što su ove ploče vrlo poželjne, ali vrlo retke.

Faktori koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine granita:

Granit Debljina

Što je ploča tanja, površina će biti manje izdržljiva. Što je granit deblji to se smatra kvalitetnijim. Vrhunski granit ima minimalno 1 ¼ inča.

Izgled granita

Važno je pogledati izgled granita pre kupovine i potražiti nedostatke kao što su prirodni tragovi oštećenja i ogrebotine. Kada gledate uzorke, važno je zapamtiti da nijedan rez prirodnog kamena neće biti identičan.

Granitna poroznost

Poroznost je još jedan faktor koji je veoma važno uzeti u obzir prilikom kupovine granita. Poroznost granita utiče na način na koji brinete o kamenu i na količinu zaptivača. Granit je porozni prirodni kamen, ako nije pravilno zaptiven, tečnost je u stanju da prodre i ošteti površinu. Dobra vest je da postoji jednostavan način za rešavanje ovog problema. Granitne radne površine se mogu zapečatiti, što će sprečiti oštećenje površine kamena.

Granit Trajnost

Granit je vrlo izdržljiv otporan na grebanje, pucanje i usitnjavanje. Granit je takođe jedan od materijala koji su najviše otporni na toplotu. Pravilno instalirana i zapečaćena radna ploča od granita će izgledati kao nova za čitav životni vek pod normalnom upotrebom i pravilnom negom. Granit obično ne zahteva ponovno zaptivanje.

Mermer ili Granit

Pored granita, mermer je drugi najpopularniji izbor za vlasnike kuća kada su u pitanju njihove radne površine. Sa trendom porasta belih kuhinja, potrošači dovode u pitanje razliku između ove dve kuhinje. Kada se upoređuju cene mermernih i granitnih ploča granitne su mnogo pristupačnije. Mermer zahteva više održavanja od granita, jer je mermer vrlo porozan i zahteva ponovno zatvaranje jednom u nekoliko meseci. Sve u svemu, vrhunski granit je izdržljiviji i pristupačniji od mermera. Bez obzira koji materijal odabrali za svoj dom, mermer ili granit garantovano ćete transformisati vaš prostor iz običnog u izvanredan.