Jedinstven-i-prelep-kamen-koji-dolazi-iz-Brazila-750x450

Jedinstven i prelep kamen koji dolazi iz Brazila

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”922239″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”200384″][kc_column_text _id=”595901″]

Kamen koji dolazi sa Brazilskih prostora

Granit se kao kamen može naći širom sveta, međutim, određene regije nude svoj jedinstveni granit sa zadivljujućim uzorcima i bojama koji su poreklom iz tih područja. Razlika je u mineralnom sastavu regiona. Granit je sačinjen od kvarca, poljskog šparta i listova. Boja i količina ovih komponenata određuju boju, uzorak, pa čak i čvrstoću svake određene vrste granita. Mineralni poljski špat je primarni uticaj boje i uzorka ploče. Karakteristike brazilske geologije rezultiraju kamenjem jedinstvenih boja, obično tamnozelenih ili žućkastih tonova.

Rudarstvo kamena u Brazilu može se pratiti do prve polovine 18. veka, međutim, bilo je to 1970-ih, kada su italijanski imigranti otkrili naslage belog mermera u blizini grada Cachoeiro de Itapemirim (koji će postati centar industrija vađenja kamena), koje je učvršćeni Brazil stavio u globalni marker granita. Italijani su doneli znanje o rudarskim tehnikama, opremi, kao i iskustvo i zanatstvo. Ubrzo nakon toga, preduzetnici su započeli potragu za novim naslagama kamena. Istraživači su putovali od Espirita Santa do severoistočnog Brazila i prema unutrašnjosti, u države poput Geraisa i Minasa. Ovo se na kraju završilo otkrićem onoga što mi znamo kao granit. Danas u Brazilu kopaju stotine boja granita iz kamenoloma širom zemlje.

Prepoznat po širokoj raznolikosti, Brazil proizvodi prirodni kamen, granit, kvarcit i mermer. Brazilski granit čini približno 70% svih granitnih ploča na svetu. Zemlja izvozi između 60 i 70 procenata (procenjuje se na 18.000 tona) svetskog granita.

S obzirom na to da su predeli i klima Brazila veoma raznoliki, od planina i kišnih šuma do polusušnih pustinja i savana, uslovi za vađenje granita u Brazilu takođe su različiti. Nameće se pitanje: Zašto je Brazil toliko dominantna sila u industriji izvoza granita u poređenju sa drugim zemljama koje su mnogo gostoljubivije sredine za takvu industriju?

Prema stručnjacima, odgovor leži u narodu Brazila, koji granit cene kao deo svoje ekonomije. Mali seoski i priobalni kamenolomi koji mogu dati samo nekoliko blokova granita, kao i planinski kamenolomi koji lako mogu dati do 20 blokova svakog meseca, svi se miniraju odgovorno i održivo. Proizvodnja se pažljivo kontroliše i sprovode se strogi zakoni o očuvanju, osiguravajući minimalan uticaj na životnu sredinu.

Lokalna podrška i odgovornost za životnu sredinu, a da ne pominjemo raskošne opcije boja, čine granit iz Brazila atraktivnom opcijom. Među najpopularnije i jedinstvene brazilske granite koji se koriste za radne ploče spadaju:

Kamen Santa Cecilia

Santa Cecelia je poznata po žutim, crnim, zlatnim i / ili bordo mrljama koje se dobro uklapaju sa ormarima tamne boje ili ormarima svetle boje. Ovo je svestrani granit koji je jedan od najpopularnijih izbora granita za radne površine.

Ubatuba

Popularnost Ubatube je porasla zajedno sa trendom dizajna za razvijanje kontrasta boja. Njegova reflektujuća crna površina sa sivim, zlatnim i zelenim mrljama prelepo je u suprotnosti sa aparatima od nerđajućeg čelika i ormarima od drveta.

A da i ne spominjemo, najpopularniji iz Brazila:

Klasični beli kvarcit

Vađen na samo jednom mestu, je još jedan primer neverovatnog prirodnog kamena pronađenog u Brazilu. Ovo je kamen svetle boje sa svetlim, srednjim ili tamno obojenim venama. Takođe ima nijanse koje variraju od čisto bele do svetlih tonova sive ili bež boje.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]