Granit-prednosti-i-mane-750x450

Granit prednosti i mane

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”393571″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”533215″][kc_column_text _id=”788075″]

Granit prednosti i mane

Ploče od prirodnog kamena su među najpoželjnijim na tržištu. Konkretno, granitne ploče su prisutne u mnogim današnjim domovima. Bez obzira da li se koristi za kuhinjske ploče, u kupatilima, pozadinske pločice ili čak spoljne ploče, granit je jedan od najboljih materijala koji možete pronaći.

U skladu s tim, uvek biste trebali pažljivo razmisliti o kupovini bitnog segmenta za vaš dom poput radne površine. Ovaj vodič će vam pomoći da sagledate prednosti i nedostatke granitnih ploča, podloga i ostalih površina.

Koje su prednosti i mane granitnih ploča?

Kada je reč o kamenim pločama, malo je materijala koji bi se mogli približiti ukupnom kvalitetu koji ćete dobiti od granita. U sledećim odeljcima susrešćete se sa prednostima i nedostacima ovog materijala.

Izgled

Ako želite da napravite pravi odabir za vaš dom, malo je materijala koji bi vam mogli pomoći da to postignete bolje od granitne ploče. Između širokog spektra boja koje možete pronaći i različitih dostupnih opcija vena, sigurno ćete pronaći nešto što će u vašem prostoru izgledati sjajno. Pored toga, iako drugi materijali takođe mogu izgledati lepo, prirodne lepote možete dobiti granitom.

Raznolikost opcija za izbor

Još jedna prednost granita je ta što nećete biti ograničeni u svom odabiru. Granit će vam pružiti najširu količinu opcija za radnu površinu.

Izdržljiv

Granit je veoma izdržljiv materijal. U stvari, to je jedan od najtrajnijih materijala koji možete instalirati u svom domu. Sve dok pravilno brinete o površini, što nije teško učiniti, vaš granit će izgledati jednako dobro kao i prvog dana.

Otporan na toplotu

Granit je materijal otporan na toplotu. Za razliku od kvarcnih ploča, vruće lonce i tiganje možete postaviti na granitnu površinu bez oštećenja površine. Iako je ovo moguće, sigurno se ne preporučuje. Otpornost na toplotu čini granit savršenim materijalom za kuhinjske ploče.

Otporan na mrlje

Granitne ploče takođe su otporne na mrlje. Pravilno zapečaćen granitni pult može pomoći da površina ostaje u sjajnoj formi godinama.

Otporan na grebanje

Granit je takođe otporan na ogrebotine, još jedna prednost koja je posebno korisna u kuhinji. Korišćenje noževa na površini neće oštetiti vaš granit, mada baš kao i vrući lonci i tiganji, ova praksa se ne preporučuje.

Lako za zaptivanje

Iako se od granita zahteva zaptivanje, postupak ni na koji način nije komplikovan i neće trebati dugo da se završi. Pored toga, iako je granit porozan materijal, nije toliko porozan kao većina drugog prirodnog kamena, što znači da će zahtevati ređe zaptivanje.

Lako za popravljanje

Retko se granit ošteti, ali ako se to dogodi, ne morate paničiti. Postoji mnogo jednostavnih setova za popravak, samo se obratite profesionalcu.

Trošak

Površine poput keramičkih pločica i laminatnih ploča koštaju manje od granita. Takođe, granit je najjeftiniji od kamenih ploča. Kada shvatite da će vaša granitna ploča ostati u vašem domu duže nego vi, jasno je da bi trebalo da uložite u materijal visokog kvaliteta.

Preprodajna vrednost

Granitne površine često mogu povećati ukupnu vrednost vašeg doma, jer je materijal vrlo poželjan za kupce kuća.

Mane granita

Trošak

Da, trošak može biti pozitivan aspekt granita. Ali može biti i negativan ako pogledate vrhunske tipove prirodnog kamena. Ako imate mali proračun, preporučuje se da odaberete uobičajeniju vrstu granita i odlučite se za standardne ivice.

Poroznost

Moraćete da ponovo nanosite zaptivku otprilike jednom godišnje. Iako postoje neke površine koje ne morate da ponovo zalepite.

Šavovi

Šavovi su neizbežni na većini radnih ploča. Retko je da za jednu radnu površinu treba samo jedna ploča, tako da će postojati šav na kome se dve ploče spajaju. Međutim, nema razloga za uzbunu, jer mnogi proizvođači mogu šavove postavljati na neupadljiva mesta. Pored toga, ako odaberete granit tamnije boje, šavove je gotovo nemoguće uočiti.

Šta bi drugo trebalo da znate o granitu?

Kao i kod bilo kog drugog materijala za radnu površinu, pažljivo procenite prednosti i nedostatke granita, kao i druge informacije koje mogu uticati na vašu odluku.

Možete li ugraditi sami granitne ploče?

Granit je veoma težak materijal sa kojim je komplikovano raditi. Zbog toga ćete morati unajmiti profesionalca za postavljanje novog granitnog stola. Profesionalna instalacija značajno će sniziti rizik od nepravilne ugradnje i sprečiti  vas da ne budete povređeni pri pokušaju instalacije sami.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]