125865306_3488971551190079_1040358164074752926_n-1-750x450

Da li postoji kamen koji bar liči na mermer?

Mermerne ploče se dugo koriste i dive im se u domovima zbog prirodnih lepota koje donose. Međutim, posedovanje takve lepote u vašem domu košta, jer prirodni kamen zahteva mnogo održavanja. Ako volite izgled mermera, ali ne želite da se bavite zahtevnim održavanjem, možda biste trebali razmisliti o kultivisanom mermeru. Kultivisani mermer će doneti sofisticiran izgled vašem kupatilu, a da ga nije tako teško održavati kao običan mermer.

Šta je kultivisani mermer?

Kultivisani mermer je proizveden materijal koji se pravi kombinovanjem poliesterske smole, punila mermerne prašine i pigmenata. Kulturni mermer je dizajniran da replicira izgled mermera, dok nudi prednosti neporoznosti i prilagodljivosti.

Prednosti i nedostaci kuhinjskih ploča od kultivisanog mermera

Pre nego što donesete odluku o kupovini, pažljivo razmislite o sledećim prednostima i nedostacima kuhinjskih ploča od kultivisanog mermera.

Neporozna

Jedna od glavnih prednosti koju ćete dobiti od kultivisane mermerne ploče je ta što površina nije porozna. To znači da neće morati da bude zapečaćen da bi se zaštitio od oštećenja poput mermera i većine drugih površina od prirodnog kamena.

Otporan na mrlje

Jedan od rezultata toga što kultivisani mermer nije porozan je da je površina otporna na mrlje. Ovo može biti od pomoći u kupatilu, gde možete proliti nešto poput paste za zube.

Prilagodljivo

Pošto je materijal proizveden, kultivisani mermer se može prilagoditi. Ovo može biti velika prednost za svakog vlasnika kuće jer ćete moći da dobijete radnu ploču koja izgleda tačno onako kako želite. 

Minimalno održavanje

Umivaonik od kultivisanog mermera je površina za kupatilo sa veoma niskim troškovima održavanja. Ovo može biti dobro ako niste neko ko želi preterano da brine o radnoj ploči u kupatilu.

Lako se čisti

Od mnogih prednosti koje poseduju kuhinjske ploče od kultivisanog mermera, površina je takođe laka za čišćenje. Da biste očistili površinu, sve što će vam trebati je bilo koje sredstvo za čišćenje koje nije abrazivno. Poređenja radi, mermer će zahtevati specifično sredstvo za čišćenje koje neće oštetiti kamen.

Izgled

Dok kultivisani mermer nudi mnogo stilskih opcija, neki vlasnici kuća smatraju da se ne može porediti sa lepotom stvarnog mermera. Mnogi smatraju da kultivisani mermer ima plastični izgled. Da li ste ljubitelj izgleda ili ne, lična je stvar.

Prekomerna toplota može izazvati oštećenja

Nešto što treba napomenuti je da kvalitet kultivisanog mermera varira. Ako kupite tip koji je slabijeg kvaliteta, može postati podložniji oštećenjima od prekomerne toplote. Primer prekomerne toplote u kupatilu je postavljanje vrućih alata za oblikovanje kose na površinu.

Kultivisani mermer u poređenju sa stvarnim mermerom?

Iako se može proizvoditi, kultivisani mermer dolazi u mnogim atraktivnim stilovima koji repliciraju izgled pravog mermera. Međutim, ne postoji ništa slično prirodnom kamenu, tako da će mermer verovatno uvek imati prednost u glavama vlasnika kuća kada procenjuju izgled. Ako tražite lakšu od dve opcije za brigu, poređenje nije ni blizu. Kultivisani mermer je znatno lakši za negu, što ga može učiniti idealnim izborom za vas.

Kakav je kultivisani mermer u poređenju sa kvarcom?

Ako tražite izrađene kamene površine, kvarc je još jedna od vaših najboljih opcija. Kvarc, slično kao kultivisani mermer, dolazi u mnogo različitih lepih stilova koji mogu vizuelno poboljšati prostor vašeg kupatila. Kvarcne ploče napravljene su kombinacijom otprilike 90 posto minerala kvarca sa oko 10 posto polimerne smole. Ovi brojevi variraju u zavisnosti od specifičnog brenda, ali će uvek biti u sličnom opsegu.

Koji faktori utiču na cenu kultivisanog mermera?

Postoji nekoliko faktora koji utiču na cenu kuhinjskih ploča od kultivisanog mermera. Ovi faktori uključuju troškove uklanjanja vaših starih radnih ploča i instaliranja novih. Ovi brojevi će zavisiti od cene rada gde god da živite.

Proces instalacije

Ako mislite da ćete možda moći da uštedite novac tako što ćete sami postaviti svoju novu ploču od kultivisanog mermera, to neće biti slučaj. Da biste izbegli rizik od oštećenja ili povreda, moraćete da angažujete profesionalca za ugradnju. Iako će to na kraju povećati cenu projekta, biće vam drago što ste angažovali profesionalca da uradi posao. Kultivisani mermer je odličan izbor za vaše domaćinstvo. Materijal može pružiti izgled mermera, a istovremeno ga je mnogo lakše održavati.