Da-li-je-kvarc-porozan-750x450

Da li je kvarc porozan?

Da li je kvarc porozan? Održavanje radne površine

Dok su opcije ploča od prirodnog kamena, kao što su granitne i mermerne ploče, i dalje popularne, kvarcne radne površine postaju prilična konkurencija na tržištu. Mnogi vlasnici kuća danas biraju kvarc da bi dovršili svoje projekte preuređenja.

Kada procenjujete koji će materijal za radnu ploču najbolje odgovarati vašem domu, možda biste želeli da imate na umu poroznost. To će vam omogućiti da znate koja će radna ploča biti najbolja u kontaktu sa mrljama. Ovaj vodič će opisati da li je kvarc porozan materijal i druge korisne informacije o površinama.

Šta je poroznost?

Kada tražite ploče od prirodnog kamena, možete čuti pojam „Poroznost“. Ovaj termin se odnosi na količinu praznih prostora u kamenu koji propuštaju tečnost i vazduh. U pogledu mogućnosti ploče od prirodnog kamena, materijali poput granita nalaze se na manje poroznoj strani, dok je materijal poput vapnenca vrlo porozan.

Da li su kvarcne ploče porozne?

Kvarc je neporozan materijal. Kvarc se sastoji od 95% kvarca i 5% vezivnih materijala koji garantuju visoke performanse, čvrstinu veću od granita i agilnost. Ovi specifični procenti se mogu malo razlikovati na osnovu različitih marki. Pošto se proizvode kvarcne površine, može se načiniti da nemaju pore. Ovo je jedna od glavnih prednosti koje imaju kvarcne ploče nad mnogim drugim opcijama.

Nedostatak poroznosti: šta je uticaj?

Budući da je kvarc neporozna površina, to je jedan od materijala koji je lak za održavanje i otporan na manje mrlje. Iako biste uvek trebali odmah da očistite sve izlive koji se pojave, nećete morati mnogo da brinete o mrljama. Pored toga, nećete morati nanositi zaptivne mase kao na većini radnih ploča od prirodnog kamena.

Koje su prednosti kvarca?

Kvarc je odličan građevinski materijal za kuću. Podloge su lepe, izdržljive i lako se održavaju – znači imaju sve kvalitete koje vlasnici kuća vole. Ako tražite nove kuhinjske ploče ili novi pult za površine poput kupatila, ove dizajnirane kamene radne ploče će se odlično uklopiti.

Osim što je otporan na mrlje, kvarcni pult je takođe otporan i na ogrebotine.

Koji su nedostaci kvarca?

Iako je kvarc odličan izbor za radne ploče, nijedan materijal nije savršen. Glavno pitanje koje ćete imati na umu je sposobnost kvarca da bude oštećen prekomernom vrućinom. Iako ćete naći kvarc označen kao otporan na toplotu, on ne može podneti toliko toplote kao i mnogi drugi materijali. Na primer, ako stavite vruću posudu ili vruću tepsiju na njenu površinu, vaša će kvarcna radna ploča održavati trajnu promenu boje od traga pečenja. U kuhinji obavezno koristite rukohvate i tople jastučiće kada rukujete takvim predmetima oko svoje kvarcne radne površine. Ako u kupatilu imate kvarcnu radnu površinu, pazite da na površinu ne stavite vruće alate za oblikovanje kose. I na kraju, ne možete montirati kvarcnu radnu površinu napolju jer može biti oštećena od izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti.

Možete li sami ugraditi kvarcne ploče?

Ne, ne možete sami ugraditi svoje kvarcne radne površine. Materijal je veoma težak i težak za rukovanje. Angažovanje profesionalaca značajno smanjuje rizik od nepravilne ugradnje i povreda.

Kako se kvarc upoređuje sa pločama od čvrste površine i laminata?

Kvarc je kvalitetniji u odnosu na čvrste površine i laminatne ploče. Ako želite alternativu prirodnom kamenu, najbolje je odabrati kvarc.

Neporozni kvaliteti kvarca su samo jedan od prednosti koji privlače mnoge vlasnike kuća.