Da-li-je-granit-porozan-750x450

Da li je granit porozan? Šta bi trebalo da znate

Iako je izgled granitnih ploča možda prva stvar na koju treba da se fokusirate kada razmatrate koji kamen da kupite za vaš dom, poroznost je još jedan od faktora o kom treba da razmislite. Većina prirodnog kamena koji ćete pronaći je porozan. Neki kamen je porozniji od drugih. Ovaj članak će se fokusirati na poroznost granita, na to kako utiče na način na koji se brinete za kamen i kako se poroznost granita poredi sa onom drugih opcija ploče od prirodnog kamena.

Da li je granit porozan materijal?

Kratki odgovor na ovo pitanje je da. Granit je porozan prirodni kamen. To znači da, ako nije pravilno zapečaćen, tečnost može da prodre kroz njenu površinu. Ako tečnost ili mrlje padnu u kamen, to može dovesti do oštećenja i slabljenja vašeg granita.

Kako možete zaštititi svoj granit?

Iako je granit porozan, postoji način da zaštitite svoje radne površine od tečnih oštećenja ili mrlja. Da biste zaštitili svoju radnu površinu, moraćete je zapečatiti (i po potrebi ponovo zalepiti). Zaptivač je posebno dizajniran da se spušta na površinu i zatvara – ili zaptiva – pore. Zaptivanje pora neće dozvoliti da tečnost prodre ispod površine kamena. To je proces koji je neophodan za sve granitne ploče.

Postupak zaptivanja je izuzetno jednostavan i oduzeće vam samo nekoliko minuta vremena. U stvari, mnogi zaptivači dolaze u sprejnim bocama koje se lako koriste. Obično ćete trebati ponovo zalepiti granitne ploče samo jednom godišnje. Možda ćete morati da zaptivate određene vrste granita više od drugih, ali neće morati da se ponovo zaptivaju toliko često kao na mnogim drugim pločama od prirodnog kamena. Postoji mnogo granitnih zaptivača koje možete pronaći na tržištu.

Koliko je porozan granit u poređenju sa mermerom?

Mermer je, poput granita, jedan od najčešćih materijala za radne površine koje biraju vlasnici kuća. Ali dok je granit jedno od najmanje poroznih prirodnih kamenja, to nije slučaj sa mermerom. Mermerne ploče su veoma porozne i zahtevaju ponovno zaptivanje svakih nekoliko meseci.

Kako da znati da je vašim granitnim pločama potrebno ponovno zaptivanje?

Da biste utvrdili da li je vreme da ponovo zapečatite svoje granitne ploče, postoji jednostavan test koji možete da obavite kako biste dobili odgovor. Sipajte malu količinu vode na malu površinu granitne ploče. Nakon što prođe 10 minuta, proverite da li je voda ostala na površini. Ako nije, odmah treba da zalepite granitne ploče. S druge strane, ako je voda ostala na površini, odložite zaptivanje.
Iako granit nije najporoznija opcija za ploču od prirodnog kamena, on je i dalje porozan i moraćete ga zaptivati kako biste ga zaštitili od tečnih oštećenja i mrlja. Ne želite da vaše granitne kuhinjske ploče (ili površine u drugim sobama) zadrže oštećenja kao rezultat habanja. Sada kada ste svesni poroznosti granita i kako zaštititi površinu, vaše granitne ploče mogu ostati u sjajnoj formi godinama koje slede.