Da-li-je-granit-ekstruzivan-ili-nametljiv-750x450

Da li je granit ekstruzivan ili nametljiv?

Vlasnici kuća koji žele da obnove svoje domove prvo im na pamet padnu detalji od prirodnog kamena. Kada se odluče koji kamen žele, mnogi pojedinci uzimaju u obzir lepotu i funkcionalnost, ali ne uzimaju u obzir naučne detalje o svakom kamenu. Na primer, kako je nastala stena u vašoj ploči? Koji minerali čine svaku boju? Iako se poznavanje porekla kamena može činiti nepotrebnim za projekat obnove, zapravo može učiniti da vaša obnova ima još više smisla jer razumete ceo proces koji je potreban da nastane ovaj prelepi materijal.

Granit je jedan od najboljeg dostupnog kamena, jer je i trajan i atraktivan. Takođe ima izuzetno zanimljivu naučnu podlogu jer je magmatska stena, nastala od magme. Saznajte više o vulkanskoj prošlosti granita, kao i veštinama da identifikujete određene minerale u svojim granitnim radnim površinama.

Šta je granit?

Granit je kamen koji se prirodno javlja i koji se obično koristi za kućne dekoracije. Jedan je od najpopularnijih kamenih materijala, jer je istovremeno izuzetno lep i izdržljiv.

Kao prirodni kamen, izgled mu je ograničen u poređenju sa kamenom veštačke izrade, međutim, i pored toga postoji širok izbor boja i dezena koji se mogu kupiti. Sve od crne preko ružičaste. plave do bež boje može se naći u granitnim pločama. Svaka ploča sadrži različita ležišta minerala, a najčešći minerali su kvarc i poljski špat. Kao prirodni kamen, svaka ploča će se malo razlikovati, pa će vlasnici kuća pažljivo odabrati svoju ploču za svaki projekat u kući.

Kamen je takođe dostupan u više završnih obrada, uključujući i polirane, sa sjajnim završnim slojem visokog sjaja ili brušenim, sa matiranim ravnim završnim slojem.

Granit je voljen zbog svoje trajne prirode otporan je na mrlje, ogrebotine i toplotu. Potrebno je samo svakodnevno čišćenje sapunicom, kao i zaptivač koji treba nanositi svakih šest meseci do godinu dana.

Ovaj kamen se kopa u Brazilu, Indiji, Italiji i Kini, pri čemu svako područje ima jedinstvene estetske karakteristike. To je jedno od najčešćih magmatskih stena na svetu.

Kada naučnik čuje da je stena magmatska, sledeće pitanje koje izlazi iz njihovih usta je kako je nastalo. Iako se ovo možda ne čini zanimljivim za vlasnike kuća koji žele da dodaju granitne radne površine u svoje domove, to nije uvek slučaj. Poznavanje porekla vašeg novog granita pomoći će vam da još više cenite njegovu lepotu i trajnost.

Prvo, da razjasnimo šta znače pojmovi nametljiv ili ekstruzivan?

Magmatske stene mogu se formirati na dva različita načina. U celini je poznato da se magmatske stene formiraju hlađenjem lave ili magme. Magma je rastopljena kamena supstanca ispod površine, dok je lava ono što je iznad površine. Mesto na kome se ovaj proces događa je ono što magmatsku stenu čini ili nametljivom ili ekstruzivnom.

Ekstruzivne stene nastaju hlađenjem rastopljene magme na površini Zemlje. Ova stena je takođe poznata i kao vulkanska stena. U procesu stvaranja ekstruzivnih stena, magma se izbacuje na površinu vulkanskim erupcijama, a zatim se učvršćuje da bi stvorila stenu. Ove stene obično imaju ultrafina zrna ili staklastu teksturu. Magma se može brže hladiti na otvorenom ili u morskoj vodi, tako da nema puno vremena za stvaranje velikih minerala, stoga stena obično ima izuzetno male, jedva vidljive naslage minerala. Proces takođe može stvoriti prirodno staklo. Velika masa ekstruzivnih stena naziva se ekstruzija. Ekstruzivne stene nalaze se uglavnom na Srednjem Atlantskom grebenu.

Nametljive stene nastaju kada se magma ohladi unutar kore planete. Ove stene su klasifikovane na osnovu količine svakog minerala u njima. Ova vrsta stena čini 7% trenutne površine Zemlje.

Da li je granit nametljiv?

Granit je nametljiv i zato nastaje hlađenjem magme bogate silicijevim dioksidom unutar kore planete.

Vizuelno, granit je tipična nametljiva magmatska stena, jer većina ploča ima vidno očigledne naslage različitih minerala. U poređenju sa tim, ekstruzivne stene obično nemaju dovoljno mineralnih naslaga da bi bile uočljive. Granit i druge nametljive magmatske stene obično imaju velike uzorke minerala koji svaku ploču čine jedinstvenom.

Svaka lokacija kamenoloma sadržaće različite vrste minerala unutar svojih stenskih struktura, što znači da određena nalazišta kamenoloma imaju određene boje i obrasce dostupne samo na toj lokaciji.

Minerali koji se nalaze u određenim bojama granita

Beli granit se obično sastoji od kvarca i poljskog špara. Potpuno belo kamenje zapravo je kvarc koji je napravio čovek.

Prirodni granit treba da sadrži 20% kvarca da bi se naučno smatrao granitom. Kako je kvarc tipično blizu bele boje i potreban je veliki procenat, čisti crni granit ne bi bio moguć. Ne brinite; crni granitni pulti, iako tehnički nisu granit, i dalje su jednako izdržljivi i jaki. Naučna definicija granita i građevinska definicija granita se malo razlikuju.

Granit kao radna ploča

Granit je jedan od najpopularnijih materijala za radne površine. Korišćen je u luksuznim kućama još od 1920-ih. Uvek se smatrao vrhunskim materijalom za dizajn enterijera, a mnogi vlasnici kuća osećali su da im je nedostupan. Devedesetih godina razvijena je tehnologija granita i napredak u transportu koji su omogućili masovnu proizvodnju i postao je oslonac u domovima srednje klase širom sveta.