kUHINJA-bw-BLOG-750x450

Brušeni granit

Granit je dobro poznat po svom sjajnom izgledu visokog sjaja, ali zapravo postoje i druge varijacije granita. Postoji mnogo različitih završnih obrada za granit, uključujući polirani, koji ima tradicionalni sjajni izgled i brušeni, mat verzija.
Dok polirani granit može izgledati dramatičnije od brušenog, zapravo je brušeni granit skuplji od ta dva.

Šta je granit?

Granit je prirodni kamen koji je jedan od najboljih u industriji za kućne projekte. To je magmatska stena, što znači da je nastala hlađenjem lave tokom miliona godina. To je kombinacija brojnih minerala, uključujući prirodni kvarc, feldspat i suptilne količine drugih minerala.

Ovaj kamen se nalazi širom sveta, od Brazila do Italije. Dolazi u širokom spektru boja.

Obično ima 6 ili 7 na Mohsovoj skali tvrdoće, što znači da je relativno tvrd kamen sposoban da podnese svakodnevno habanje. Otporan je na ogrebotine, strugotine, mrlje i toplotu.

Kamen se koristi na raznim mestima u kući: radne ploče, pozadinske ploče, ograde kamina, vrhove barova i dnevne prostore na otvorenom.
Kamen zahteva minimalnu negu. Vlasnicima kuća se preporučuje da koriste svakodnevno vodu sa sapunicom za brisanje površine. Za kamen je potreban zaptivač, koji treba ponovo nanositi svakih šest meseci do godinu dana. Ovaj proces može da uradi vlasnik kuće i relativno je lak i bezbolan.

Pored mnogih varijacija boja koje su dostupne za kupovinu, granit takođe dolazi u raznim završnim obradama. Tri najčešća su polirana, završna obrada visokog sjaja, kožna, blago teksturirana završna obrada i brušena, mat završna obrada.

Šta je brušeni granit?

Jedna od najpopularnijih završnih obrada granita je brušena. Polirani granit je tipično zamišljena tekstura granita: sjajan je i luksuzan. Brušeni granit je i dalje luksuzan, ali na drugačiji način. Brušeni granit je ravan i mat, stvarajući prigušeniji efekat u poređenju sa poliranim granitom.

Brušene granitne ploče se stvaraju u sličnom procesu kao i polirani granit, međutim, ne prolazi kroz ceo proces poliranja. Zbog toga kamen zadržava mat i ravan izgled i nema sjaj.

Brušeni granit je savršen za one koji žele da imaju rustičniji, suptilniji izgled svojih kamenih površina. Ova završna obrada je lepa i lakše se usklađuje sa ostatkom vaših stilova dekoracije nego polirani granit. Granit tamne boje može dodati kontrast dekoru sobe bez obzira na završnu obradu, ali ako želite malo prirodniji prigušeni izgled, onda preporučujemo da razmislite o brušenom granitu. Ako želite da vaš granit ne preplavi ostatak dekoracije vašeg doma, brušeni granit je savršen izbor za vas.

U pogledu nege, brušeni granit ima slična uputstva u poređenju sa uobičajenijim poliranim granitom. Ponovno zaptivanje se obično radi češće sa brušenim granitom jer je skloniji mrljanju čak i sa odgovarajućim zaptivačem. Još jedna stvar koju treba napomenuti je da se ogrebotine lakše vide na brušenom granitu u poređenju sa poliranim granitom. Brušeni granit tamnije boje može zahtevati više čišćenja.
Ova posebna završna obrada može se dodati granitu bilo koje boje. Polirani granit je tradicionalna varijacija granita koju prodaju proizvođači, stoga su druge teksture poput brušenog granita manje dostupne i stoga skuplje.
Iako su u prodaji dostupne posebno napravljene brušene granitne ploče, polirani granit se može napraviti brušenim. Tipično, ukupna cena brušenog granita je sledeća: cena običnog poliranog granita + cena brušenja po kvadratu. Zbog toga je obično nešto skuplji od njegove polirane alternative. Viša cena je zbog toga što je ređa završna obrada. Polirana je tradicionalna završna obrada i stoga se obično lako pravi.

Postoji nekoliko stvari, osim završne obrade, koje će odrediti cenu boje granita, uključujući sledeće:

Retkost

Da li je boja granita dostupna u malim ili velikim količinama? Ako to nije uobičajena varijanta granita, onda se smatra ređom i generalno će biti skuplja. Ovi graniti obično imaju jedinstveniju boju i žile.

Poreklo

Gde je kamen vađen utiče na njegovu cenu. Na primer, ako se vadi iz daleke zemlje sa većim carinama, obično je skuplji.

Opšta dostupnost

Čak i ako se kamen vadi u blizini i u velikim količinama, spoljni problemi kao što su kašnjenja u isporuci mogu dovesti do toga da on ne bude lako dostupan. Ako posebno odaberete kamen koji nije dostupan u trenutku kupovine, to može povećati njegovu cenu.

Prednosti i mane brušenog granita

Pre nego što se odlučite za brušeni granit, budite sigurni da znate prednosti i nedostatke ove posebne završne obrade:

  • Jedinstvena završna obrada
  • Harmonizacija stila
  • Izdržljiv (kao i druge prednosti granita uopšte)
  • Može zahtevati više održavanja
  • Češće je potrebno ponovno zaptivanje
  • Veći troškovi

Brušeni granit je izuzetno jedinstven. Većina karakteristika granitnog kamena je u sjajnoj završnoj obradi visokog sjaja. Brušeni granit je savršen za one koji žele da budu jedinstveniji od svojih vršnjaka. Ovaj kamen i dalje ima snažan osećaj luksuza, međutim, on je moderniji, jedinstveniji završni sloj od poliranog granita.

Harmonizacija stila

Matirani kamen će se bolje uskladiti sa drugim stilovima. Dok će polirani gotovi kamen skrenuti svu pažnju na karakteristike kamena, brušeni kamen je mat i lakše će se stapati sa drugim teksturama i stilovima. Mat finiš će takođe odgovarati prigušenijim stilovima kao što su rustikalna ili seoska kuća bolje nego sjajna završna obrada.

Trajnost

Brušeni granit takođe ima sve uobičajene prednosti drugih završnih obrada granita. Kamen je visokog kvaliteta i prekrasan, kao i veoma izdržljiv.

Može zahtevati više održavanja

Brušeni granit može zahtevati više održavanja u poređenju sa poliranim granitom. To je zato što je površina kamena više izložena i stoga može biti sklonija mrljama. Obavezno odmah očistite tečnost ili hranu čim dođe do prolivanja kako biste sprečili buduće mrlje.

Morate češće nanositi zaptivač

Zbog prethodno pomenutih problema sa bojenjem, brušeni granit obično zahteva više ponovnih nanošenja zaptivača nego polirani granit. Dok bi polirani granit trebalo ponovo zatvarati otprilike svakih šest meseci do godinu dana, brušeni granit bi trebalo da se radi mnogo češće. Ponovno zatvaranje je lak i brz proces, tako da nije velika neprijatnost, međutim, to svakako treba uzeti u obzir pre nego što napravite veliku kupovinu.

Viša cena

Kao što smo spomenuli, brušeni granit je obično skuplji od poliranog granita jer je manje uobičajen i manje dostupan.

Zaključak

Brušeni granit je granit mat završne obrade koji je obično nešto skuplji od poliranog granita. Stvarna cena varira na osnovu mnogih faktora. Brušeni granit je pravi za vas ako tražite jedinstveni kamen koji će se dobro uskladiti sa drugim dekorima bez da skrene pažnju.