Briga-o-mermernim-radnim-povrsinama-toaletnim-plocama-i-podovima-750x450

Briga o mermernim radnim površinama, toaletnim pločama i podovima

[kc_row use_container=”yes” force=”no” column_align=”middle” video_mute=”no” _id=”632554″][kc_column width=”12/12″ video_mute=”no” _id=”512160″][kc_column_text _id=”413782″]

Elegantan, svestran i izdržljiv, mermer, kao i svaka druga površina, zahteva čišćenje, negu i održavanje kako bi sačuvao svoju lepotu i produžio život. Pošto su upijajuće, mermernim radnim površinama potrebna je posebna nega. Mermer se može zaprljati prosipanjem tečnosti ili ulja i osetljiv je na kiseline poput sokova citrusa, sirćeta ili hemikalija za čišćenje domaćinstva, koje mogu oštetiti njegovu površinu. Kada se koristi spolja, osetljiv je na kisele kiše ili zagađivače u atmosferi, koji nagrizaju i menjaju boju njene površine. Bez obzira na to, briga o vašem mermeru čim ga instalirate uveliko će ga očuvati i dugoročno uštedeti troškove restauracije.

Preduzimanje samo nekoliko mera predostrožnosti, poput rutinskog zaptivanja vašeg mermera, ublažiće, a ponekad i otkloniti sve probleme:

 • Na podu koristite brušeni mermer jer je otporniji na ogrebotine.
 • Izbegavajte upotrebu poliranog mermera u područjima sa velikim prometom.
 • Postavljanje neklizajućih prostirača ili prostirača na ulazu smanjuje prljanje od cipela.
 • Odmah obrišite sve što se prospe po mermeru.
 • Podmetače koristite ispod čaša ili flaša.
 • Koristite prostirke ili prekrivače za postavljanje vrućih predmeta na mermer.
 • Pratite dnevnu i periodičnu rutinu čišćenja.
 • Koristite čiste krpe i metle.
 • Stari usisivači će vam ogrebati mermer, izbegavajte njihovu upotrebu.
 • Često menjajte vodu tokom čišćenja.
 • Uvek isperite čistom, toplom vodom.
 • Pustite da se podovi osuše pre upotrebe.
 • Uvek sledite uputstva na čistaču i izbegavajte mešanje hemikalija osim ako nije navedeno.
 • Koristite abrazive (ljuske oraha, feldspat ili silicijum dioksid, kvarc itd.) Samo na brušenom mermeru, a nikako na poliranim površinama. Abrazivi mogu izazvati ogrebotine.
 • Izbegavajte korišćenje hemijskih sredstava za čišćenje, kiselina poput sirćeta i soka od limete, sredstava za čišćenje maltera, sredstava za čišćenje kade ili pločica na mermeru. Oni će nagrizati ili otupiti kamen.
 • Pokušajte da ne koristite vosak na mermeru jer ga može učiniti klizavim i stoga predstavlja opasnost za ljude u čarapama.
 • Redovno pregledajte unutrašnje i spoljašnje pločice i odmah ispravite nedostatke.
 • Nikada ne koristite mešavinu amonijaka i izbeljivača za uklanjanje mrlja. Dobijeni gas je toksičan i smrtonosan.
 • Ne koristite toplu vodu za čišćenje prolivenog mleka ili krvi, jer se na taj način mrlja pogoršava.

Najbolji čistači mermera

Za najbolje rezultate, nemojte koristiti sredstva za čišćenje domaćinstva na bazi kiselog materijala na svom mermeru. Sredstva za čišćenje sapun i druga neutralna sredstva za čišćenje, poput specijalizovanih kamenih sapuna, idealna su jer ne oštećuju površinu. Blage, ekološki prihvatljive tečnosti za pranje sudova ili praškovi bez fosfata, odgovarajući deterdženti (PH 7-ni kiseli ni alkalni) ili sapuni na bazi biljnog ulja su takođe u redu.. Za više detalja kontaktirajte svog prodavca kamena. Počistite mekom četkom za polirane površine i srednjim čekinjama za teksturiranu površinu. Takođe možete usisavati, sve dok je vakuum u dobrom stanju jer istrošeni usisivači mogu naštetiti kamenim podovima. Osim toga, suvo brisanje neobrađenom krpom je još jedan efikasan i siguran način da vaši podovi budu netaknuti.

Kuhinjski pultovi

U idealnom slučaju, granit je najbolji kao kuhinjska ploča jer je vrlo higijenski i lako se čisti. Takođe je među najtrajnijim prirodnim kamenjem. Ako se ipak odlučite za mermer, onda je najbolje brušenje (prirodna završna obrada bez sjaja), jer je sa njim lakše upravljati. Svoj brušeni mramorni pult možete očistiti abrazivima, izbjeljivačem i sapunom podlogom za ribanje bez brige o oštećenju. Nakon toga dobro isperite i osušite mekom krpom. Brušeni mermer takođe ima manju verovatnoću da pokaže graviranje tako jasno kao i polirani mermer.

Kupatila

Višak vode odmah uklonite brisačem. Čvrsta voda posebno šteti kamenu, pa je očistite neutralnim sapunskim prahom ili rastvorom pola šolje amonijaka u jednom balonu vode jednom mesečno. Koristite blagi izbeljivač u čistoj vodi u vrućim kadama za uklanjanje algi ili mahovine.

Eksterijeri

Često čistite i perite stepenice, staze, šetališta i baštenske ukrase. Na kraju, to je glavni kompromis pri izradi spoljašnjih mermera. Moraćete biti na visini zadatka rutinskog održavanja čišćenjem.  

Periodična nega

Povremeno perite podove čistom mlakom vodom, a zatim osušite mekom krpom. Čišćenje odgovarajućim sredstvom za čišćenje, dvostruko ispiranje i sušenje oko dva puta mesečno čuva vaše mramorne podove od zemlje i sprečava sivilo. Redovno pregledajte spoljne pločice na tragove oštećenja usled vremenskih uticaja, zagađivača u atmosferi ili oštećenja od vlage i čistite koliko god je potrebno. Možete isprobati posebne proizvode koji se lako koriste za uklanjanje dima i čađi sa kamina. Za više detalja pitajte svog prodavca kamena.

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]