granitkockica-750x450

15 zanimljivih činjenica o granitu

15 zanimljivih činjenica o granitu koje niste znali

Između lepote, trajnosti i mnoštva drugih pozitivnih osobina koje granit ima, nije teško razumeti zašto toliko mnogo vlasnika kuća bira materijal za dovršavanje svojih projekata preuređenja. Iako je toliko popularan, verovatno postoji mnogo stvari koje ne biste znali o ovom veličanstvenom prirodnom kamenu. Sledi 15 zanimljivih činjenica o granitu.

1: Granit je magmatska stena

Granit se ne pojavljuje jednostavno prirodno kao ploča. Kamen je odsečen od stene ispod zemljine površine. Granit je magmatska stena koja nastaje hlađenjem i očvršćavanjem magme. Ostale vrste stena uključuju sedimentne stene (krečnjak, sedra itd.) I metamorfne stene (mermer, kvarcit itd.).

2: Granit je jedna od najstarijih stena na svetu

Procenjuje se da granit postoji već 300 miliona godina, što ga čini jednom od najstarijih postojećih stena.

3: Ime je izvedeno iz latinskog

Naziv „granit“ potiče od latinske reči „granum“, koja se odnosi na grubo zrno. Ime je kamen dobio zbog grubozrnaste strukture.

4: Granit se sastoji od mnogih minerala

Granit se sastoji od mnogih minerala, uključujući kvarc i poljski špat.

5: Granit je plutonska stena

Granit je plutonska stena – ona ​​koja nastaje hlađenjem magme ispod površine zemlje.

6: Granit je jedan od najtvrđih materijala na svetu

Granit se nalazi na 8 mestu po Mohsovoj skali, koja se koristi za merenje tvrdoće. Vaga svrstava minerale od 1 do 10, 1 je najmekši, a 10 najtvrđi.

7: Granit je korišćen u poznatim objektima

Granit je korišćen za izgradnju nekih od najpoznatijih građevina na svetu. Prirodni kamen se koristio kao građevinski materijal još od vremena starih Egipćana. Neki primeri građevina izgrađenih od granita uključuju planinu Rushmore i podnožje Kipa slobode. Primeri prirodnog granita mogu se naći na mnogim mestima, od Nju Hempšira do doline Josemiti. Granitni kamenolomi postoje u Sjedinjenim Državama i na lokacijama širom sveta, od Brazila do Kine i mnogih drugih zemalja.

8: Granit je doveo do jedne od prvih komercijalnih železnica u Sjedinjenim Državama.

Granit je uvek bio traženi građevinski materijal. To je pomoglo da se stvori jedan od prvih komercijalnih železničkih sistema Sjedinjenih Država. Ova pruga, koja se naziva Granit železnica, povezala je Kuinci, Massachusetts, pristaništem. Na ovom pristaništu granit je natovaren na čamce i prevezen u obližnji Čarlstaun.

9: Granit može imati pukotine

Mnogi vlasnici domova pogrešno smatraju pukotine. Pukotine su prirodni odvoji u kamenu koji ne ugrožavaju strukturni integritet granita.

10: Granit može oštetiti noževe

Budući da je granit toliko tvrd, zapravo može oštetiti bilo koji kuhinjski nož koji seče na površini. Iako možete rezati na svojoj granitnoj ploči, u vašem je najboljem interesu da koristite ploču za rezanje.

11: Granit može podneti prekomernu toplotu

Baš kao što možete da sečete po površini, možete i vruće šerpe da postavite na svoje granitne radne ploče bez straha od oštećenja. Međutim, kao i kod dasaka za rezanje, u vašem interesu je da koristite podmetače.

12: Granit se može naći u mnogo različitih boja i stilova

Kada vlasnici kuća pomisle na granit, mnogi pomisle na beli granit, crni granit ili druge uobičajene boje, poput bež boje. Granit se ne može naći samo u ovim bojama, već i mnogo više. Dodatne opcije boja uključuju ružičastu, zelenu, plavu i druge.

Postoji i mnogo različitih stilova u kojima možete pronaći granit. Od vrsta kamena jednobojnih do onih sa tačkama i / ili žilicama, sigurno će vam nešto zapasti za oko.

13: Granit je jednostavan za održavanje

Granit je jedna od najlakših površina za održavanje od prirodnog kamena. Jedino istinsko održavanje o kojem ćete morati brinuti je čišćenje i ponovno zaptivanje, što je vrlo jednostavan postupak. Uvek imajte na umu da koristite sredstva za čišćenje pogodna za upotrebu na granitu i / ili prirodnom kamenu. Kod većine vrsta granita moraćete da zaptivate otprilike jednom godišnje.

14: Granit može dodati vrednost domu

Granit je izuzetno poželjan materijal u kući. Zbog toga prirodni kamen može dodati vrednost vašem domu – nešto što može biti posebno korisno ako i kada dođe vreme za prodaju.

15: Granit je prirodno porozan

Granit je, kao i većina prirodnog kamena, porozan. To znači da tečnost i mrlje mogu proći kroz pore i spustiti se u kamen, uzrokujući oštećenja i promene boje tokom vremena. Da se ​​ovo ne bi dogodilo, moraćete da nastavite sa zaptivanjem.

Često postavljana pitanja

Za šta se granit može koristiti u kući?

  • Granit može imati mnogo primena u kući, od kuhinjskih ploča, ploča za kupatilo, okoline kamina, pa čak i na spoljnim površinama u nekim slučajevima.
  • Iako je granit uobičajeni građevinski materijal u domovima, postoji mnogo stvari koje o njemu možda niste znali. Čitajući gornje informacije, možete saznati više o prelepom prirodnom kamenu koji čini vašu radnu površinu.