59-Objava-Ideal-Stone-750x450

Kako se rešiti mrlja na mermeru?

Jedno od najboljih rešenja za većinu mrlja na vašim mermernim površina je oblog.

Šta je oblog?

Oblog je gusta pasta koja može da izvuče mrlje sa vašeg mermera.

Mrlje od vode

Mrlje od vode se najlakše mogu ukloniti sa mermera. Koristi se obično sredstvo za čišćenje mermera ili pomoću čelične vune razreda 0000.

Mrlje na bazi ulja

Mrlje na bazi ulja mogu se ukloniti oblogom. Oblog za mrlje na bazi ulja pravi se kombinacijom koja uključuje mineralna alkoholna pića.

Organske mrlje

Organske mrlje se takođe mogu ukloniti oblogom. Ovaj oblog treba da sadrži 6 % vodonik peroksida. Samo što morate obratiti posebnu pažnju kada uklanjate mrlje sa mermera tamnije boje, jer vodonik peroksid može da posvetli vaš mermer.

Mrlje od rđe

Ovo su mrlje koje je najteže ukloniti sa mermera. One se mogu ukloniti oblogom ili sredstvom za uklanjanje rđe koje nije kiselo. Ako ste probali ove metode i niste imali uspeha, moraćete da pozovete stručnjaka.

Mrlje od buđi

Najbolji način da se rešite mrlja od buđi na mermeru je korišćenje proizvoda koji je posebno namenjen baš za to.

Mrlje od mastila

Mrlje od mastila se skidaju sa oblogom koji je napravljen od 6% vodonik peroksida  baš kao i za organske mrlje.

Mrlje od boje

Za manje mrlje od boje, najbolje je koristiti razređivač laka. A za veće mrlje od boje, moraćete da se konsultujete sa profesionalcem kako bi vam dao najbolji savet.

Kako deluje oblog na mrlje?

Oblog deluje tako što se spušta u kamen na mestu mrlje. Vremenom izvlači mrlju pravo iz kamena. Korišćenje obloga je obično najbolji način za uklanjanje mrlja sa mermernih površina.

Šta da radite ako ne možete da se rešite mrlje?

Nemojte paničariti ako oblog iz prvog puta nije dao rezultate, jednostavno pokušajte ponovo da ga primenite i sačekajte. Ako i posle drugog puta oblog ne ukloni mrlju, onda je najbolje da potražite pomoć od  profesionalca.

Evo nekoliko stvari koje nikako ne smete koristiti za uklanjanje mrlja

Ono što niko od vas sigurno ne želi je to da dodatno ošteti kamen. Da biste to izbegli, nikada ne koristite izbeljivač ili druga gruba sredstva za čišćenje u pokušaju da uklonite mrlju. Oštra sredstva za čišćenje uključuju sve proizvode koji su kiseli. Korišćenje sredstava za čišćenje poput ovih može se istrošiti površina mermera.

I na kraju kako sprečiti da uopšte dođe do mrlja na mermeru?

Najsigurniji način da zaštitite vaš mermer je zaptivanje. Ako vam je ploča zapečaćena, ona će zatvoriti pore i neće dozvoliti da tečnost ili mrlje prođu. Ali morate znati da se pečat mora ponavljati jednom u par meseci ne može da traje večno.